Да помним, за да не се повтаря –  категорично  заявиха гимназисти от

...
Да помним, за да не се повтаря –  категорично  заявиха гимназисти от
Коментари Харесай

Бургас почете паметта на жертвите от Холокоста с филм за подвига на Ирена Сендлер

„ Да помним, с цел да не се повтаря ” –  категорично  заявиха гимназисти от бургаските учебни заведения, които се причислиха към международната самодейност на Световния еврейски конгрес „ #Wе Remember ” с общата си фотография. Това стана на проведеното от Център за еврейско-българско съдействие „ Алеф ” събитие в Културен център „ Морско казино ”, отдадено на Международния ден в памет на жертвите от Холокоста- 27 януари.
 img_7191_1024x605  img_7215_1024x683  img_7227_512x768
В навечерието на възпоменателния ден, в който преди 74 години са освободени оживелите от лагера на гибелта Аушвиц, се събраха младежи от Профилирана природоматематическа гимназия ”Акад. Никола Обрешков ”, Професионална комерсиална гимназия, Профилирана гимназия с преподаване на немски език „Гьоте“ и Профилирана гимназия за непознати езици ”Васил Левски ”, както жители, общественици и публицисти. За първи път в  Бургас пред тях бе прожектиран документалният филм „ Животът на Ирена Сендлер ”. Лентата пресъздава същинската история на една елементарна полска жена, избавила над 2500 еврейски деца от Варшавското гето по време на Холокоста. Документалният роман провокира извънредно мощно влияние върху младежите, някои от които за първи път се допираха до човешка покруса от подобен мащаб.
Събитието бе взаимна самодейност на „ Алеф ” и Полския институт в София, осъществено с поддръжката на Община Бургас.

“Ако забравим, значи сме съучастници ”, твърди Ели Визел, създателят на „ Нощта ”- книгата която описа на света за Холокоста. „ Ако останем безразлични, също ставаме  съучастници ”, перифразира  думите му Елка Василева от Център „ Алеф ” по време на беседата след събитието. Тя подчертава върху нуждата човечеството да отбелязва с мемориален ден паметта на жертвите от Холокоста. „ Свидетели сме, по какъв начин езикът на омразата надига глас. Ежедневие са вандалски прояви и принуждение над слабите, без значение към кой етнос принадлежат. Този ден с изключение на спомен и помен, е предизвестие, че позорни интервали, познати  от предишното, не са невъзможни и през днешния ден!  Припомнянето на Холокоста е метод да се види до каква степен могат да стигнат сходни расистки идеологии, ” добави тя.

Писмото от Алберта Алкалай- ръководител на Център „ Алеф ”, в което тя обръща особено внимание на спасителите на евреите, също бе посрещнато с забележим интерес.

„ Хора като Ирена Сендлер, които са загърбвали личното си благоденствие, кариера, здраве, живот в името на това да оказват помощ  и да избавят от гибел другия, другия, непознатия, са една особена раса индивиди, с инстинкт за предпазване на другите, герои, праведници, свръхчовеци със свръхемпатия и свръхморал.  Днес, когато скърбим за близо 6 милиона евреи, от които повече от 1 милион почтени деца, изгорени в камерите на гибелта, единствено тъй като са родени евреи, когато припомняме най-голямата  дехуманизация и покруса в човешката история Холокоста,  подвигът на тези хора, опълчили се на страха и на гибелта, заслужава нашата признателност и нашата незабрава ”, написа тя.

Филмът за Ирена Сендлер и беседата след него провокираха към сериозен размисъл участниците във възпоменателната демонстрация. Пълните със сълзи очи бяха доказателство, че посланието „ Да помним, с цел да не допуснем още веднъж ”,  е достигнало до точното място.

С общата фотография, оповестена и в обществените мрежи, Бургас се включва в годишна акция # WeRemember за битка с антисемитизма и всички форми на ненавист, геноцид и ксенофобия. Така ще бъде публикувано посланието, което значи в никакъв случай повече терорът да не се повтаря.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР